Steak z ryb eye roštěné zapečený sýrem Mimolette s mátovo-smetanovými brambůrky
Potřebujete: 200g(300g) očištěné ryb eye roštěné(vysoký roštěnec
z jihoamerických býčků)
100g sýru Mimolette
20g čerstvé máty
0,1l smetany na vaření 21 %
200g grenaille brambůrky(malé se slupkou) nebo normální
sůl,pepř,olivový olej,máslo,čerstvý rozmarýn
Steak naložíme nejlépe přes noc do olivového oleje s natrhaným rozmarýnem.Brambůrky Grenaille i se slupkou (ta je velmi slabá a lehce ztravitelná) uvaříme do poloměkka a necháme vychladnout.Zprudka opečeme na pánvi na másle,přidáme jemně nasekanou mátu,velmi krátce opečeme a zalijeme smetanou.Povaříme dokud smetana nezhoustne a neobalí brambůrky.Dochutíme solí a pepřem.Naložený steak osolíme,opepříme a opečeme zprudka na pánvi či grilu podle libosti-200g steak medium cca 3 minuty z každé strany,300g steak medium cca 5 minut z každé strany.Na steak vložíme nastrouhaný sýr Mimolette a necháme rozpustit..V žádném případě nezdobíme sušenou petrželkou ale jemně nasekaným rozmarýnem:-) Tuto delikatesu ocení jen opravdový milovník steaků jako je Peťa.. :-)
Přejeme dobrou chuť..